Uitzoeken van een bruidsboeket

Bij het uitzoeken van een bruidsboeket ga je als bruidegom natuurlijk niet over één nacht ijs. Het gaat immers om jouw persoonlijke cadeau dat je meeneemt en aan je bruid overhandigt als je haar op gaat halen. Misschien wel uit haar ouderlijk huis. Daarom besteed je er graag alle aandacht aan. Ga je trouwen, dan hoort een bruidsboeket er gewoon bij. Maar – en hier richten we ons speciaal tot de bruidegom – waar moet je allemaal aan denken als je bij de bloemist binnenstapt om een bruidsboeket uit te zoeken? Van welke bloemen houdt ze? Van welke kleur(en)? Welke vorm? Lees daarom vooral verder voor allerlei handige tips voor het bruidsboeket voor de vrouw van jouw dromen!

Uitzoeken van een bruidsboeket

Taak voor de bruidegom

Een bruidsboeket uitzoeken en bestellen doe je als bruidegom natuurlijk helemaal zelf. Dat betekent echter wel dat je al ruim van tevoren moet zien uit te vinden van welke bloemen je bruid houdt en hoe haar trouwjurk eruit ziet. Niet tot in detail natuurlijk, dat is immers niet de bedoeling. Maar weet je bijvoorbeeld of het een jurk wordt met of zonder decoraties, of er een of meer kleuren in zijn verwerkt en of ze van plan is om handschoenen te dragen, dan helpt dat natuurlijk wel. Waar je verder aan kunt denken zijn zaken als haarkleur en kapsel, haar favoriete kleur nagellak, haar figuur en lengte en dat soort zaken. À propos, handschoenen. Draagt ze die dan kun je geen bloemen in het boeket laten verwerken die afgeven. ’t Is maar een weetje. Ook moet het formaat van het bruidsboeket in overeenstemming  zijn met het figuur en de lichaamslengte van je bruid. Een klein bolvormig boeketje staat nu eenmaal minder geslaagd bij een lange vrouw, terwijl een groot watervalboeket en een kleine vrouw meestal ook niet de beste combinatie is. Betrek er ook je eigen figuur en lichaamslengte bij. Jullie lopen en zitten immers de hele dag bij en naast elkaar. Het gaat immers ook om het totaalplaatje. En dan natuurlijk de kleur(en). Ben je er inmiddels wel achtergekomen dat de bruid een witte bruidsjurk draagt, bedenk dan wel dat de meeste ‘witte’ jurken eigenlijk ivoorkleurig zijn. Een hard wit boeket staat daar vaak niet mooi bij. Bovendien is het handig om ook de bloemendecoratie op jullie bruiloft bij de keuze te betrekken. Het kan erg mooi staan als bloemen uit het bruidsboeket terugkomen in de decoratie en andersom. Zorg er echter wel voor dat het bruidsboeket persoonlijk en origineel is. Je begrijpt: het is zaak om op tijd met het wikken en wegen te beginnen en met je bloemist te overleggen. Kom je er helemaal niet uit? Wees dan slim en vraag haar zusje of beste vriendin om met je mee te gaan naar de bloemist. Heeft zij de trouwjurk gezien dan zal ze je behoeden voor een misser.

Tips voor de aanstaande bruid

Lijkt het jullie toch beter om samen het bruidsboeket uit te zoeken dan kan dat natuurlijk ook. Dat lijkt misschien wel wat minder romantisch, maar juist als jullie veel tijd en aandacht besteden aan de totale decoratie van jullie bruiloft, dan is die gedachte zo gek nog niet. Een andere mogelijkheid is dat je bewust wat informatie over je trouwjurk laat ‘lekken’ naar je (schoon) moeder of vriendin. Bruiden met gevoel voor romantiek en tradities die vinden dat hun aanstaande het bruidsboeket gewoon zelf moeten uitzoeken, kunnen een tipje van de sluier oplichten door een stukje stof van de bruidsjurk aan hem te geven. Dat zet hem wat de kleur van het boeket betreft in elk geval in de juiste richting. Vind je dat te ver gaan, dan kun je het ook wat discreter aanpakken. Doe dat stukje stof in een gesloten envelop met daarop de instructie: alleen te openen door de bloemist.

Goed om te weten

Een ervaren bloemist zal ervoor zorgen dat het bruidsboeket handzaam is en goed in de hand ligt. Daarvoor kan hij terugvallen op de aanwijzingen van de bruidegom. Wat ook geldt voor de vorm en het formaat van het bruidsboeket ten opzichte van het postuur van de bruid. En wat de keuze van de bloemen betreft, ga uit van bloemen waarvan je zeker weet dat zij die mooi vindt of waar ze een speciale band mee heeft.

Na de bruiloft

De gewoonte om als bruid na de trouwplechtigheid je bruidsboeket zonder achterom te kijken naar achteren te gooien – en dan hopelijk in de handen van een ongetrouwde vriendin of je ongetrouwde zusje – zoals je dat wel in films ziet, is hier nog niet echt doorgedrongen. Als het er ooit van komt. Vaak gaat het bruidsboeket mee naar huis om nog een tijdje op vaas te zetten. Ga je direct op huwelijksreis dan kun je kiezen voor prepareren of drogen. Maar een gedroogd boeket verliest uiteindelijk toch zijn kleur en prepareren is nogal duur. In de praktijk blijkt een goede foto van je bruidsboeket toch vaak de beste oplossing. Wil je er zeker van zijn dat je bruidsboeket tot in lengte van jaren behouden blijft, dan kun je ook een boeket met zijden bloemen kiezen. Niet natuurlijk, maar wel bijna niet van echt te onderscheiden. En ideaal voor bruiden met een bloemenallergie.