Twee aparte hypotheken en trouwen? Hoe zit dat?

Het huwelijk is een prachtig moment van samenkomen en liefde vieren. Maar nog voor alle plechtigheden komen er al veel zaken op je af. Wanneer je in het huwelijksbootje stapt, heeft dit waarschijnlijk invloed op je financiële situatie. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld met de hypotheken wanneer jullie beiden een eigen koophuis hebben?

Hebben jullie elkaar recent het ja-woord gegeven? Grote kans dat jullie bij elkaar intrekken in één van de twee huizen, of misschien kopen jullie samen een woning. Ook kan je natuurlijk apart blijven wonen, als zogenaamde latrelatie. Dit heeft na het huwelijk wel financiële gevolgen. Welke dat zijn lees je hier.

Huwelijkse voorwaarden

In Nederland kun je onder drie voorwaarden trouwen: in gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen, en met huwelijkse voorwaarden.

– Gemeenschap van goederen
Alle bezittingen en schulden van beide partners worden gemeenschappelijk, inclusief hypotheken.

– Beperkte gemeenschap van goederen
Schulden die vóór het huwelijk zijn aangegaan, blijven persoonlijk. Sinds 1 januari 2018 trouw je altijd standaard in beperkte gemeenschap van goederen.

– Huwelijkse voorwaarden
Partners kunnen zelf afspraken maken over de verdeling van bezittingen en schulden.

Samen gaan wonen

Wanneer twee mensen trouwen, blijven hun individuele hypotheken in eerste instantie ongewijzigd. Elke partner blijft dus verantwoordelijk voor zijn of haar eigen hypotheek. Dit komt doordat men sinds 2018 standaard trouwt in beperkte gemeenschap van goederen. Wil je intrekken bij je partner en ook dat de koopwoning gezamenlijk bezit wordt? Dan regel je dit met de notaris.</p

Samen in een nieuw huis

Wil je samen een nieuw huis kopen nadat jullie in de echt verbonden zijn? Door het huwelijk zijn jullie fiscaal partners geworden (tenzij jullie andere voorwaarden hebben opgesteld). Kopen jullie een nieuw huis, dan zijn jullie beiden eigenaar.

Samen een nieuwe hypotheek

Sommige stellen kiezen ervoor om beide huizen te verkopen en samen een nieuwe woning te kopen met dus een gezamenlijke hypotheek. Vanwege het gezamenlijke inkomen kunnen jullie meer lenen. Maar bestaande schulden, inclusief de nog openstaande hypotheken, worden ook meegewogen, wat de leencapaciteit weer kan verlagen. Het is daarom handig om samen de schulden en leningen van jullie allebei op een rijtje te hebben als jullie een hypotheek vergelijken.

Gescheiden wonen

Soms is het logischer om nog even apart te blijven wonen nadat je in het huwelijksbootje bent gestapt. Bijvoorbeeld wanneer jullie beiden erg gesteld zijn op jullie eigen leefruimte. Of omdat de kinderen thuis nog niet zijn uitgevlogen. Er is geen wettelijke verplichting om hypotheken samen te voegen of te wijzigen bij het huwelijk. Elke partner blijft dus verantwoordelijk voor zijn of haar eigen hypotheek.

Fiscaal partnerschap heeft een nieuw gevolg voor de inkomstenbelasting. In de wet inkomstenbelasting is namelijk vastgesteld dat getrouwde partners slechts één hoofdwoning als hoofdverblijf mogen opgeven in box 1. De andere woning gaat daardoor automatisch naar box 3 en wordt gezien als ‘vakantiewoning’; de tweede woning telt op papier namelijk als vermogen, waardoor je er vermogensbelasting over moet betalen. Geven jullie géén hoofdwoning op, dan vallen beide woningen onder box 3.

Doen jullie beiden een aparte belastingaangifte, met de eigen woning als hoofdwoning? Dan hanteert de Belastingdienst simpelweg de eerste aangifte die bij de Belastingdienst is binnengekomen. Overigens kan elk jaar de keuze voor de hoofdwoning overigens opnieuw worden bepaald. Zo kun je elk jaar bepalen wat het meest financieel voordelig is.

Gescheiden wonen én financieel onafhankelijk

Soms zijn er gevallen dat je gescheiden blijft wonen, maar ook financieel onafhankelijk wil blijven. Denk bijvoorbeeld aan als er grote financiële ongelijkheid is of ter bescherming van een erfenis. Je regelt dan met de notaris in de huwelijkse voorwaarden dat jullie financieel onafhankelijk blijven. In dit geval is het mogelijk om allebei je eigen woning op te geven als hoofdwoning voor de inkomstenbelasting.

Juridisch advies

Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals het behouden van beide hypotheken, het samenvoegen van hypotheken, of het afsluiten van een nieuwe gezamenlijke hypotheek. Het is belangrijk om vooraf goed de gevolgen van het financiële partnerschap te begrijpen en wellicht advies in te winnen om zo tot de meest voordelige financiële setting te komen.