Trouwen op het strand

Heb je ooit gegeten op het strand genietend van het fantastische schouwspel van de ondergaande zon? Als je daar toch eens zou kunnen trouwen . . . ! Welnu, dat kan maar lang niet overal en ook ben je aan allerlei regels gebonden. Wij zochten voor je uit welke regels dat zijn en geven jullie ook wat leuke tips mee voor een superromantische bruiloft op het strand afgesloten met een spetterend strandfeest.

Hollands weertje

Zullen we het eerst even over het Hollandse weer hebben? Je bruiloft buiten houden (let op: de huwelijksplechtigheid zelf moet altijd binnen in een daarvoor aangewezen ruimte plaatsvinden), of het nu op een prachtig gazon is of op het Noordzeestrand, brengt altijd het risico van slecht weer met zich mee. Daarop kun je anticiperen door te werken met een grote partytent die je in allerlei soorten en maten kunt huren, maar dat is op het strand meestal niet haalbaar of niet toegestaan. Ga daarom direct op zoek naar een geschikt strandpaviljoen. Daar moet je toch zijn voor de  trouwplechtigheid zelf. Je vindt er ontelbare langs de hele Noordzeekust. Een aantal daarvan is door de diverse kustgemeenten aangewezen als trouwlocatie. Een andere beperking is dat strandpaviljoens slechts zo’n 6 maanden per jaar op het strand staan. Hoewel een aantal gemeenten ook permanente strandpaviljoens telt waar je het hele jaar door kunt trouwen. Zijn jullie het eens over de plek waar jullie willen trouwen? Kijk dan eerst op de site van de gemeente en vraag naar wat kan en niet kan. Dat voorkomt teleurstellingen.

Trouwlocatie

In Nederland kun je alleen trouwen op locaties die door gemeenten officieel daarvoor zijn aangewezen. Wil je op het strand trouwen, dan kun je het beste eerst checken welke kustgemeenten over dergelijke trouwlocaties op het strand beschikken en welke dat zijn. Het aanwijzen door de gemeente betekent ook dat je rekening moet houden met een aantal officiële regels. Zo moet, zoals gezegd, het huwelijk zelf in een ruimte plaatsvinden, wordt die ruimte door de gemeente ter beschikking gesteld, en moet de ruimte voor iedereen toegankelijk zijn en de openbaarheid zijn gewaarborgd. Pas je deze regels strikt toe, dan is trouwen op het strand eigenlijk niet mogelijk. Maar gelukkig gaan veel kustgemeenten daar soepel mee om. Bekend zijn ondermeer Scheveningen, Noordwijk en Zandvoort. Maar ook in Zeeland en de kop van Noord-Holland zijn er kustplaatsen waar jullie met succes op zoek kunnen gaan naar een superromantische trouwlocatie op het strand.

Strandkleding

Een bruiloft op het strand is informeel en heeft een bijzondere sfeer. Het is allemaal wat ‘losser’ dan elders. Denk er daarom ook aan dat je bij de uitnodiging vraagt of mensen daar in hun kledingkeuze rekening mee willen houden. Dat voorkomt misverstanden. Heb je eenmaal de locatie van je dromen gevonden (en is die door de gemeente aangewezen als trouwlocatie), probeer dan de sfeer en beleving aldaar zoveel mogelijk in jullie huwelijksdag door te voeren. Zijn er bijvoorbeeld een mooi terras, palmen (echt, die zijn er!) en een mooie uitloop naar het strand, dan kun je helemaal losgaan met een (sub)tropische sfeer voor je  trouwkaarten, decoraties, de kleding van de bediening, de trouwbedankjes, enzovoorts. En dan, een heerlijke, zonovergoten dag, afgesloten met een prachtige zonsondergang, begeleid door heerlijke muziek. Dancing the night away. Fantastisch toch?