Trouwen in 2018: gemoderniseerd huwelijk

Sinds januari 2018 trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. De politieke partijen VVD, PvdA en D66 vonden het huwelijk ouderwets en wilden het moderniseren. Dat is gelukt: sinds begin 2018 trouw je nu standaard in beperkte gemeenschap van goederen.

Beperkte gemeenschap van goederen

“Wat privé is, moet privé blijven”, zeggen de politieke partijen. Zij willen dat alles wat voor het huwelijk is opgebouwd van de oorspronkelijke eigenaar blijft. Dat is nu het geval met de nieuwe trouwwet. Als je in 2018 trouwt, trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Wat je al bezit vóór je huwelijk, blijft van jou. Dat hoef je niet te verdelen als je gaat scheiden. Ook alle giften en erfenissen die je tijdens het huwelijk ontvangt, blijven van jou. Alles wat je samen koopt tijdens het huwelijk, moet verdeeld worden bij een eventuele echtscheiding.

Naar de notaris

Wil je dus wél alles delen met je partner? Schulden, erfenissen, giften, alles wat je voor het huwelijk had en tijdens het huwelijk ontvangt? Dan moet je naar de notaris om dat vast te leggen. De standaard trouwwet bepaalt namelijk dat je trouwt in beperkte gemeenschap van goederen. Als je ook maar één ding wil laten aanpassen, trouw je onder aangepaste huwelijkse voorwaarden, zelfs als je ervoor kiest om in volledige gemeenschap van goederen te trouwen.

Eigendommen verdelen bij echtscheiding

Stel, je laat niets vastleggen bij de notaris en trouwt dus in beperkte gemeenschap van goederen. Wat en hoe verdeel je dan bij een eventuele echtscheiding? Alles wat voor het huwelijk van jou was, blijft van jou. Maar je moet dit wel kunnen aantonen. Je hebt dus een soort eigendomsbewijs of een andere manier nodig om te valideren dat iets echt jouw eigendom is. Kan je niet zwart op wit verklaren of iets van jou is? Dan wordt het eerlijk verdeeld tussen je partner en jou. Denk hier dus goed over na vóór je gaat trouwen. Je gaat natuurlijk niet ervan uit dat je weer gaat scheiden, maar het is goed om alles duidelijk te hebben.

Geschreven door Sanne van Bortel