Je bruiloft is waarschijnlijk één van de mooiste dagen van je leven. Die dag staat in het teken van liefde en alleen maar liefde. Samen met je dierbaren vier je dat jij en je partner elkaar eeuwige trouw beloven. Romantischer kan eigenlijk niet. Wanneer je ten huwelijk bent gevraagd en bezig gaat met de voorbereidingen van dé grote dag, dan zitten jullie samen op een roze wolk. Het regelen van een bruiloft is een feestje, maar kent ook z’n zware en niet erg romantische kanten. Er zijn namelijk ook een aantal praktische zaken die je moet regelen, waar je niet omheen kunt. Meestal niet heel romantisch, maar toch belangrijk om op je lijstje te zetten.
Voorgenomen huwelijk melden
Vroeger heette het nog zo mooi ´in ondertrouw gaan´. Tegenwoordig geef je melding van je voorgenomen huwelijk. Dit lijkt misschien wat overbodig, maar het is wel verplicht. Eigenlijk is het heel simpel. Door deze melding te doen geven jij en je partner officieel aan de gemeente door dat jullie gaan trouwen. Dit moet je maximaal 1 jaar en minimaal 2 weken voor het huwelijk doen. Vroeger moest je hiervoor een afspraak bij de gemeente maken, tegenwoordig kan het gewoon online. Check altijd bij je eigen gemeente welke documenten je moet aanleveren. Zet ‘melding voorgenomen huwelijk’ dus zeker op het to-do lijstje. Klinkt als een formaliteit, maar het heeft ook zeker een functie. In de tijd tussen de melding en de daadwerkelijke bruiloft controleert de gemeente namelijk of jullie wel aan de voorwaarden voldoen om te kunnen trouwen. Zo controleren ze bijvoorbeeld of jullie geen familie zijn van elkaar of niet al getrouwd zijn met iemand anders. Bovendien moet je hierbij al aangeven welke achternaam je aanneemt, of je op huwelijkse voorwaarden trouwt en je legt de datum vast. Er zijn dus wel degelijk een aantal zaken waar je voordat je melding doet van jullie aanstaande huwelijk goed over moet nadenken.
Huwelijkse voorwaarden
Wanneer je elkaar het ja-woord geeft dan heeft dat ook juridische gevolgen. Trouwen doe je dus ook niet zomaar, je belooft echt aan elkaar dat je alles in het leven samen deelt. Bij het organiseren van je bruiloft moet je dus niet alleen nadenken over de jurk, de locatie en het diner, maar ook aan de juridische zaken die het met zich meebrengt. Vanaf 2018 trouw je, wanneer je verder niets regelt, in beperkte gemeenschap van goederen. Wil je meer vastleggen en duidelijke afspraken maken over jullie bezittingen? Dan trouw je onder huwelijkse voorwaarden. Deze afspraken leg je vast in een notariële akte, opgesteld door een notaris. Hierin kun je zelf bepalen wat er met bezittingen en goederen gebeurt tijdens jullie huwelijk of bij een eventuele scheiding. Wanneer één van jullie beide een eigen bedrijf heeft is het helemaal verstandig te trouwen onder huwelijkse voorwaarden om je privé vermogen veilig te stellen.
Verzekering voor je bruiloft
Er bestaat een mogelijkheid om een bruiloftverzekering af te sluiten. Denk jullie daar over na? Laat je dan altijd goed informeren. Belangrijk is in ieder geval dat je voorwaarden altijd zeer goed checkt. Een bruiloft is duur, daar kunnen we niet omheen. Het is dan ook zonde dat wanneer je bruiloft onverhoopt niet door kan gaan, je met al die kosten zit. Dat is een flinke zorg die je erbij krijgt. Het kan voorkomen dat jij of je partner ziek wordt of dat de locatie waar je bruiloft plaatsvindt failliet gaat. Daar kun je je tegen verzekeren. Maar blijf alert en lees de kleine lettertjes.
Nadenken over de toekomst
Je moet er niet aan denken dat een van jullie beide iets overkomt. Toch is een aanstaande bruiloft een goede gelegenheid om stil te staan bij de toekomst. Er komt een moment dat één van jullie beide komt te overlijden. Gelukkig is dit zeer waarschijnlijk nog heel ver in de toekomst. Hoewel een huwelijk een zeer feestelijke aangelegenheid is, moet je ook nadenken over dit soort momenten die jullie in de toekomst staan te wachten. Net als wanneer je samen een huis koopt moet je praktische zaken vastleggen. Niet erg romantisch, maar wel noodzakelijk. Om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niet voor vervelende verrassingen komen te staan, kun je ervoor kiezen om een begrafenisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor de kosten van je begrafenis, die kunnen behoorlijk hoog oplopen. Om er zeker van te zijn dat je nabestaanden de dienst kunnen samenstellen zoals zij die voor ogen hebben is een begrafenisverzekering een prettig idee.